Till senaste kommentaren

Luftledning till markförlagd

Hej
Aska Enhörna är ofta drabbade av strömavbrott så fort det är extra blåsigt eller snöoväder det är mer regel än undantag att vi får strömavbrott vid sådana tillfällen, min fråga är när kan vi räkna med att elnätet blir nedgrävt?Det har talats om det i flera år men det händer inte.
Hälsn. Kicki


Kommentarer

 • Hej Kicki,
  Tack för din fråga och engagemang!

  Telge Nät har en långsiktig strategi som innebär att succesivt ersätta luftledningsnätet med istället markförlagd ledning. Under hösten 2019 kommer ungefär 20 km av nuvarande luftledning att ersättas med ny högspänningskabel som istället grävs ned i marken. Planen ser ungefär likadan ut för de kommande åren.
  När det gäller högspänningsnätet kring Aska är det till stor del redan nedgrävt och därmed vädersäkrat. Den kvarvarande sträckan med luftledning mellan Sundsvik och Skabro kommer även den att ersättas med markförlagd ledning med målsättning att driftsätta det nya nätet innan vintern 2019.

  Det finns tyvärr många olika anledningar till att ett strömavbrott uppstår men väder är en av de saker som inte har lika stor påverkan på ledningen när den är nedgrävd som vid luftledning. Jag hoppas att den här satsningen kommer att minska problematiken för dig framöver.


  Hälsningar
  Lovisa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.