Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur kallt är dricksvattnet?

Finns det några regler kring hur kallt dricksvattnet måste vara?

Telge Kundservice

Kommentarer

 • Hur kallt vattnet är när den kommer till din kran är svårt att svara på. Ut från vattenverket får vattnet maximalt vara + 20 grader men så varmt är det dock inte i normalfallet. Det finns inga krav på temperaturen på det vatten som når till dig som kund, utan det får den temperatur som omgivande mark har. Vattenledningarna ska ligga på frostfritt djup så det kan vara kallt men inte under noll. På sommaren stiger ofta temperaturen något jämfört med vinterhalvåret. Temperaturen påverkas också av ledningarna inne på den egna fastigheten och i byggnaden.
  Nina Nät
 • va fan menar du, säg en siffra kan det var typ 2 4 grader ??!?!?!?!?=!?!??!?!?!?! mitt vatten är varmt
 • Hej Richard,


  Vilken temperatur vattnet har när det kommer till din kran är svårt att svara på. Ut från vattenverket får vattnet maximalt vara +20 grader men så varmt är det dock inte i normalfallet. Det finns inga krav på temperaturen på det vatten som når till dig som kund, utan det får den temperatur som omgivande mark har. Vattenledningarna ska ligga på frostfritt djup så det kan vara kallt men inte under noll. På sommaren stiger ofta temperaturen något jämfört med vinterhalvåret. Temperaturen påverkas också av ledningarna inne på den egna fastigheten och i byggnaden.
  Nina Nät
 • Inga krav inget ansvar
 • Hej Inger,

  Tack för ditt inlägg.

  Självklart finns det krav då det är dricksvatten. Kraven sätts bland annat av livsmedelsverket och Vattentjänstlagen. Ett av kraven är att ut från vattenverket får vattnet maximalt vara +20 grader. Vattnet temperatur i kranen där du bor varierar beroende på hur transportsträckan ser ut från vattenverket hem till din bostad, yttertemperatur och din egna anläggning. Det ställs även krav på din egna anläggning då fastighetsägaren äger ledningen från gatan in till fastigheten.

  Hoppas att du fått svar på din fråga annars är du välkommen att höra av dig igen.
  Nina Nät

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.