Elnät

Hej!
Mitt namn är Binan Hasan och jag jobbar som marknadsingenjör på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, inom elnät. Jag ringde er via kundservice och frågade om jag kunde komma i kontakt med någon kollega i branschen angående en svår fråga. Det vore toppen om vi kunde hjälpas åt och lära oss av varandra för att se till att vi inte gör alldeles för olika. Jag har fått i uppdrag att försöka göra riktlinjer för att underlätta våra anslutningshandläggares jobb. Det handlar om säkringsändringar från 16 A till 25 A. Om spänningsfallet överstiger 5% kan vår anslutningshandläggare inte godkänna säkringsändringen. I dessa fall, där nätet har påverkats, har anslutningsgruppen begärt våra nätutvecklingsingenjörer om vidare beslut om att bygga ut nätet.
Vårat problem i branschen är ju att vi inte får neka kunden en säkringsändring eller ta mer betalt för det eftersom de redan betalat för att ha 16-25 A vid anslutningen. Samtidigt måste vi leverera el av god kvalitet enligt energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd som ska vara uppfyllda för att överföringen av el ska vara av god kvalitet (EIFS 2013:1). Detta leder till att om vi godkänner säkringsändringen måste vi kunna förstärka nätet, där spänningsfallet överstiger 5%, vilket är alltmer ofta.
Vi har haft en praxis om att förstärkning ska kunna göras inom två år, men vi har bekymmer med att hinna med detta p.g.a hög arbetsbelastning under en tid med brist på resurser och material. Jag antar att ni står inför liknande utmaningar, och vill därmed gärna komma i kontakt med någon hos er om hur ni har arbetat med frågan. Har ni kanske några insikter att dela med er av? Kanske kan vi hjälpas åt att hitta smarta vägar fram?
Tack på förhand,

Binan HasanBinan Hasan

Kommentarer

  • Hej Binan,

    Tack för din fråga. Jag har skickat ditt ärende vidare till rätt avdelning så du bör få en återkoppling inom kort.

    Utöver det så tog jag bort dina personuppgifter (GDPR) då detta är ett publikt forum.

    Får önska dig en trevlig helg!
    Nina Nät

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.