Effektavgift i ny orismodell

Jag kan inte hitta någon begriplig förklaring till hur Effektavgiften påverkar hela min avgift för el i er nya prismodell.
Jag hittar endast ”luddiga” förklaringar om att sprida ut min förbrukning.
önskar attni kunde exemplifiera hur det slår.
vad blir priset? ändras mitt kWh- pris beroende på maxbelastning? Eller ?
inte ens i Doktoreringsdelen av er skrift framkommer hur Effektavgiften påverkar.
gör några olika pedagogiska exempel.
mvh Bosse Brunnström 0705986452
Boo Brunnström

Kommentarer

 • Hej Bosse,

  Din effektavgift styrs utifrån hur mycket el du använder vid ett och samma tillfälle. Alltså hur mycket ström vi behöver säkra för just ditt hem. Effektavgiften kan liknas med trängselavgiften. Under årets kalla månader är fler i behov av el. Södertälje och Nykvarns kommun får fler invånare och vi använder mer el samtidigt som transportsektorn elektrifieras. För att elen ska räcka till alla behöver vi använda den smartare. Det vill säga sprid ut din elanvändning istället för att använda allt samtidigt. Dammsuga först tvätta sen. Under höglasttid är det inte smart att multitaska.
  Nina Nät
 • Nu när även ni infört detta förhatliga system med straffavgifter och realtidsövervakning av min strömförbrukning. Vore det inte på sin plats att även vi kunder kan få tillgång till den via en app så att även vi kan ha en chans att anpassa oss till detta vansinne? Andra nätleverantörer har appar för det! Varför är alltid Telge sist på bollen när det gäller den typen av kundvård? Vi behandlas som barn på er webb och söker man information där kan ni inte ens förklara på ett vuxet sätt hur effektavgiften fungerar. Ja, jag vet att man kan få ut rapporter på ett mycket märkligt sätt ifrån er i efterhand. Men det blir liksom gammal information i excelformat... vem använder ens excel? Ni måste se till att ha en app på plats innan högtariffen träder i kraft.
  Andreas WP
 • Hej.
  En följdfråga om det här. Som jag har förstått det så är det den timmen under en månad som man använder mest el som ligger till grund för den nya effektavgiften. Hur funkar det när man har en mätare med månadsavläsning istället för timavläsning? Av vad jag kan se så har ni inte bytt ut mätarna förrän till 2024.
  /Marcus
  Marcus
 • Hej Marcus,

  Tack för din fråga. Det stämmer-effektavgiften tas endast ut under höglasttid och under den timma ditt hem använt mest effekt. Din elmätare skickar dina mätvärden till oss en gång per timma. Den nya smarta elmätaren skickar dessa varje kvart. Alla elmätare i Sverige ska enligt beslut vara utbytta senast 1 januari 2025. Det kommer inom kort att finnas en karta på telge.se där du kan söka på din adress och på så vis få reda på den aktuella månaden och året som gäller för just ditt mätarbyte.
  Nina Nät
 • Håller med tidigare personer om att den sena rapporteringen ni har på mina sidor inte hjälper oss kunder att sänka vår förbrukning/lastuttag lika bra, som vi skulle kunna göra- Att mäta är att veta. Om de nya mätarna ska samla in varje kvart, är det också den upplösning man som kund kommer kunna ta del av på mina sidor? Är det den upplösningen ni kommer att skicka över till elhandlare/ombud tredje parts exporter?
  J
 • Hej J,

  Tack för dina synpunkter. Du kan läsa mer om den nya smarta mätaren här https://www.telge.se/elnat/for-kunder/byte-av-elmatare/om-den-nya-elmataren/. Till din nuvarande mätare kan du koppla på smarta tjänster via tredjepartsleverantörer. Vi skickar timvärden till den elhandlare du väljer och sedan kan du enkelt använda de appar som dom erbjuder för att följa din förbrukning.
  Nina Nät
 • Hej.
  Ni hänvisar till elhandlarnas appar för att vi ska kunna ha koll på Telge näts effekttoppar i mitt nät. Det är ju det som ligger till grund för Telge näts fakturering av nätavgiften.
  Om jag sedan kikar på vad Telge energi kan erbjuda för app så hittar jag inget. Om jag byter till Telge energi, kommer jag då kunna få tillgång till en app?
  Andreas WP
 • Hej Andreas,

  Tack för din fråga. Alla nuvarande elmätare går att få timavläsning på och det är dessa mätvärden som skickas från ditt elnätsbolag till din valda elhandlare. De flesta elmätare i Sverige är timavlästa men innan 1 januari 2025 kommer dessa att bytas ut till elmätare som automatiskt skickar mätvärden varje kvart. För att se ditt elpris i sin helhet och per timme behöver du dels veta hur mycket el som går åt just den timmen samt priset som är avtalat med din elhandlare. Här finns det flera elhandlare på marknaden som har utvecklat appar där du som kund enkelt får en helhetsbild av din elanvändning och ditt timpris. Mätvärdet skickas per automatik över från oss som elnätsbolag till din valda elhandlare varje timme.  Ditt elnätsbolag tar betalt för transporten av elen från elnätet till ditt hem, även kallad överföringsavgift utöver det får du betala för den mängd el du tar ifrån elnätet. Under höglasttid då nätet är mer ansträngt betalas även en effektavgift, det betyder att du får betala för den "kraft" som går till att driva dina elprodukter och eller uppvärmning. Utöver detta tar din elhandlare tar betalt för den el som förbrukas i ditt hem. Elnätsbolaget agerar lokalt och går inte att välja elhandelsbolaget agerar regionalt och är valfritt.
  Nina Nät
 • Förstår inte hur jag kan få ett effektavgift på 48 kronor extra per kWh, hur stor effekt har jag tagit ut då ?

  KAY JOHANSSON
 • Hej Kay,

  Tack för din fråga.

  Elnätsavgiften består av en fast avgift, överföringsavgift samt effektavgift- effektavgiften debiteras endast under årets kallaste månader 1 november- 31 mars kl 07.00-20.00.

  Priset du betalar varierar utifrån din bostadsform (lägenhet/villa) och säkringsstorlek. Säkringen styr hur mycket effekt kW du kan ta ut innan "proppen" löser ut. För att förstå hur det fungerar så har vi några prisexempel på denna sida https://www.telge.se/elnat/elnatspriset/effekt-hog-och-laglast/
  Nina Nät

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.